RENOVATIONS OF A NEW STUDENT RESIDENCE, McGILL UNIVERSITY

Category: Institutional buildings

 

NAME:

RENOVATIONS OF A NEW STUDENT RESIDENCE, McGILL UNIVERSITY

LOCATION:

Montreal, Quebec

DELIVERY DATE:

April 2010

 CONSTRUCTION DETAILS

 

TYPE:

Public project in prequalification. Renovation, according to the "fixed price" method, of the old "Four Points" and its conversion to a new student residence for McGill University.

SIZE:

130 000 sq. ft.

PROJECT COST :

$2,500,000

NBR STOREYS:

15

CEILING HEIGHT:

10 ft for the rooms, 15 ft for the hall entrance

LOADING DOCKS:

N/A

 SPECIAL FEATURES

 

ARCHITECTURAL:

Installation of a new security camera on the existing varnished terrace, installation of a new insulated varnish with security camera on all the other 14 floors.  Selective demolition and patching of the site (including patching of the tapestry).  Construction of new telecommunication facilities. Construction of a new cafeteria and new kitchen.  Complete renovation of 200 student bedrooms. 

STRUCTURAL:

Reinforcement of the roof, stripping and repairing of the concrete in various floors of the basement. 

MECHANICAL:

Added a sprinkler system in all rooms.  Added Internet and TV connection in all rooms.  Created a telecommunication rooms on all floors. 

ELECTRICAL:

Improved the capabilities of the electrical panels of the students’ rooms.  Added duct work in each room so that the University can do its work in telecommunications cabling (telephone, internet, television), updated common areas, new power supply for the kitchen and cafeteria. 

CONSTRUCTION TIME:

10 months

 

PARTICULARITIES

Many of the changes were requested by the owner, which resulted in an extension of the timetable.  Construction took place in an area occupied by students where there was a need for temporary security.  The work was required to be done during the night and weekends. 

 

REFERENCES:

Adrian Nicolicescu, McGill University

Cell : 514 398 1864 

 

> Click here to return to institutional buildings category.